Jste zde

Kometa Brno-Benefiční utkání, 13.08.2022

13. 8. 2022 - 00:00

Cesta zpátky na výsluní bývá často zdlouhavá, stříbro ale mělo cenu zlata

Extraligová sezona 2011/2012 skončila pro Kometu v šestém zápase finálové série s Pardubicemi. Brňané museli vyhrát, aby si vynutili sedmý zápas na východě Čech. Pardubice však po celý zápas nepustily domácí celek do vedení a díky výborné střelecké produktivitě dokráčely k výhře o čtyři branky. Zraněními zdecimovaná brněnská družina sice na ledě nechala doslova poslední zbytky sil, na rozjeté Dynamo to ale nestačilo.

Fandilo se, tleskalo se, fanoušci ve stoje děkovali oběma týmům. Interesantní atmosféra v tehdejším Rondu musela uchvátit každého. Příznivci Pardubic křepčili, modrobílé barvy slavily po 41 letech neskutečný úspěch. Málokdo mohl asi tušit, že se tímto ziskem stříbra odstartuje éra fenoménu Kometa. Plné náměstí Svobody oslavovalo své novodobé hrdiny, kteří museli odehrát v sezoně úctyhodných 85 zápasů – 52 kol v základní části, 20 duelů v play-off a 13 v přípravě.

Když se ohlédneme za celým průběhem sezony, Kometa skončila po základní části na 8. místě a musela jít do předkola. Tehdejší systém byl neúprosný, během týdne musíte odehrát pět zápasů a pak jít na vítěze Prezidenského poháru. Modrobílí narazili na Kladno a po třech zápasech bylo jasno. Středočeši narazili na soupeře, který si ze základní části přenesl výbornou formu a tu si udržoval i v následujícím průběhu.

Brno mělo týden na to, aby se nachystalo na skvostnou bitvu s pražskou Spartou, kterou mnozí favorizovali na zisk mistrovského titulu. Kádr na to rozhodně měla, což v prvních třech duelech potvrzovala. Jenže ani vedení 2:1 hráčům z Holešovic nepomohlo. Houževnatí a obětaví Brňané od tohoto stavu všechny zápasy vyhráli a sérii získali v poměru 4:2. Šokující vyřazení Sparty nikdo nečekal, naopak s nenápadnou Kometou se muselo rázem začít počítat.

Hladoví vlčáci z brněnských luhů a hájů narazili v semifinále na Plzeň. Ovšem sotva Indiáni stačili vytasit všechny své zbraně, prohrávali v sérii 0:3. A tenhle stav se už velmi špatně obrací, v historii české extraligy se to stalo pouze dvakrát, a to konkrétně v baráži. Vedoucí smečky Tomáš Divíšek a jeho pobočníci v čele s Jiřím Trvajem, neúnavně řídili většinu bitev, tato série skončila zápasem číslo pět. Kometa vyhrála v Plzni vysoko 7:2 a zkušený útočník si připsal tři body.

Uběhl týden a po krátkém volnu se Kometa mohla těšit na finále. V notně zdecimované sestavě narazila na odpočaté Pardubice, které hrály prakticky v plné sestavě. Trenéři Venera s Oslizlem museli lepit díry, přes všechny útrapy se ale hrála vyrovnaná bitva, ve které Moravané vedli 2:1. Doma pak byli blízko k tomu, aby šli do trháku. Pět minut před koncem však vyrovnal Bartek a v nájezdech rozhodl Kolář. Místo stavu 3:1 se tak jelo do Pardubic za stavu 2:2. Jak se později ukázalo, byl to dost možná klíčový a zlomový faktor celé série.

Brňané dohrávali s torzem a byť se nevzdali, už neměli dostatek sil na to, aby dokráčeli k titulu. Pod Špilberkem však neprobíhala žádná poraženecká nálada, právě naopak. Kometa povstala po 41 letech z popela a odstartovala desetiletku, ve které posbírala celkem pět medailí.  

Pozvánka na Benefiční utkání - OTEVŘÍT